Szabadidős tevékenység

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy az intézményünkben lakók szabadidejük kellemes, hasznos eltöltéséhez olyan lehetőségeket kapjanak, amelyek közül minél többen tudjanak élni a számukra legvonzóbbakkal. A foglalkozások megtervezésénél a szórakoztató időtöltésen túl a személyiség-, készségfejlesztésre is figyelünk. Ügyelünk arra is, hogy a foglalkozások rendszeresen kerüljenek sorra, ami biztonságot, kiszámíthatóságot jelent lakóinknak.

Intézményünk szívesen fogad gyakornokokat főiskolákról.
2012-ben is számos gyakornok töltött el nálunk több hetet, vagy akár több hónapot.
Két lelkes gyakornok indított 5-6 alkalmas csoportot. Egyik a Játéksziget, amely szombatonként fut. Itt a társasjáték, zenehallgatás és művészeti tevékenységek szerepelnek. A másik a KultúrÓra csütörtökönként, melyen egy meghatározott témához vers és zene kapcsolódik, és ezt dolgozzák fel a résztvevők. Mindkét csoport nagy érdeklődést váltott ki intézményünk fiataljai körében.

Heti rendszerességű programok

Teadélután
Irodalmi művek felolvasása után azok megbeszélése, értelmezése folyik. Eközben előkerülnek a résztvevők saját életvezetési problémái, gondjai, örömei, amelyek az adott formában könnyebben megérthetők, feldolgozhatók.

 

Örömkör
Ezen a foglalkozáson magunk örömére mindenféle kézügyességet igénylő alkotásokat készítünk, ezek lehetnek aktuálisan valamilyen ünnephez is kötődök. A foglalkozáson a kerekesszékeseknek segítséget adunk, illetve mindenkinek aki igényli a segítséget. Az alkotások elkészülte után finom aprósüteményt kapnak a lelkes résztvevők. A legszebb, illetve a legjobban sikerült munkákból kiállítást rendezünk egy egy nagyobb rendezvényünkön, hátha mások is kedvet kapnak eljönni az Örömkörre.

   

Sakk szakkör
A sakk-szakkörben oktatás, játék, elemzés folyik. A 2008-as Juniálisunk egyik fő vendége Horváth Csaba nagymester volt, aki 20 táblán adott szimultánt.

 

Playback-színházi csoport
Pályázati segítséggel 6 munkatársunk vesz részt playback színházi képzésben. Az ott tanultakat hasznosítják heti rendszerességgel, amely során a különböző súlyosságú fogyatékkal élők számára teszik lehetővé dramatikus formában érzelmeik, indulataik megélését, feldolgozását.
A módszer ismertetése.

 

Zeneterápia
Sikeres pályázati munkánk eredményeként egy nagy értékű zeneterápiás eszköz (Soundbeam) birtokába jutottunk, amely segítségével a mozgásukban, verbális kommunkációjukban erősen akadályozott gondozottaink kiváló lehetőséget kapnak kreatív önkifejezésre.
Az eszköz részletes ismertetése

Angolnyelv oktatás
Alapfokú oktatást tartunk az eziránt érdeklődő lakóinknak.

Asztalitenisz
A munkaidő utáni és a hétvégi edzéseken túl rendszeresen részt veszünk a csömöri önkormányzat által szervezett 24 órás asztalitenisz rendezvényen a csömöri sportcsarnokban.

 

Futás, kerékpározás
Élve a kedvező környezeti lehetőségekkel, egy kb. 10 fős csoport, egy maratonfutó vezetésével heti egy alkalommal, mintegy 2 km-t fut, illetve sétál. Kisebb létszámban, de ugyanilyen rendszerességgel kerékpározunk a környéken.

Labdarúgás
Focicsapatunk a fogyatékkal élők részére kiírt, országos Seni-kupa állandó résztvevője. 2006-ban a lengyelországi Torunban rendezett döntőbe is bejutott, ahol a 2. helyet szerezte meg. A hazai társintézmények részvételével zajló országos döntőkön is rendszeresen, sikeresen szerepel a nagyon motivált, tehetséges labdarúgókból álló csapat, amelynek edzője is intézményünk dolgozója.

 

 

Időszakos projektjeink

Intézményünk a felmerülő igények szerint a lakók szabadidejében, rendszeresen szervez színház és mozi látogatásokat, egész napos kirándulásokat, kiscsoportos foglalkozásokat. Minden évben meglátogatjuk az Állatkertet és a Vidámparkot.
Az éves ritmust követő közös ünnepeink a Farsangi bál, a Juniális, és a Szüreti bál. A köztes időben zenés - táncos rendezvényeket szervezünk.
Minden évben lehetőséget biztosítunk hosszabb nyaralásokon való részvételre is. A Balatonszemesen, több turnusban történő nyaraltatás mellett Horvátország, Olaszország, Erdély, Hollandia is szerepelt úti céljaink között.

E-mail:  
otthon01@invitel.hu  
 

Design: Artual